ULTRALJUD & BLODPROV

Ja som rubriken låter har jag fått uträttat både och idag. 


Det senaste året har min sköldkörtel bråkat, värden hoppat upp och ner och jag har haft så mycket konstiga symptom. Allt detta efter den psykiska ohälsan och break downen efter att bagaget lassats med för mycket. När kroppen går speedad för länge börjar tyvärr organ säga ifrån. Nu känns det dock som att jag fått rätsida på måendet, är ju såklart en bra bit ifrån målet ännu men kämpar på med småsmå steg varje dag. De flesta dagar känner jag mig faktiskt topp, så länge jag kommer ihåg att speeda ner. Krävs så lite extra för att följande dag helt sakna energi. 

Blodprov har jag nu lämnat var tredje månad det senaste året plus lite där emellan, och jag är så glad att jag hittills sluppit medicinering. Där tror jag faktiskt att jag har alternativvården att tacka samt kostomläggning! Allt detta har gjort mig så mycket mer medveten, trots att det varit en jobbig väg. Nu håller jag bara tummarna att dessa prov är bra och sista på länge.

För ett par månader sen hittades även en liten knut på min sköldkörtel och därav dagens ultraljud. Undersökningen gick bra och resultaten var bra, storleken oförändrad sen sist. Så nytt ultra blir det först i slutet av sommarn för att följa med så den inte växer. ♡ 

Så lite sånt här. Även fast detta känns personligt vill jag gärna dela med mig (okej, hade nog lite svårt att trycka på publicera). Vill ju inte att ni bara skall få se vackra bilder och texter, utan gärna också få hänga med under ytan. Och jag hoppas att det uppskattas.

Puss

9 reaktioner på ”ULTRALJUD & BLODPROV

 1. Vad har du haft för symptom? Undrar en som själv funderar söka hjälp för en massa olika konstigheter, ifall det skulle kunna vara detta.

  Gilla

  1. I första hand sökte jag inte för sköldkörteln, utan mest för hälsan överlag efter alla små symptom som bara blev fler [vilket hade med utmattningen att göra]. I samband med att andra blodprov togs tyckte läkaren att vi skulle ta sköldkörtelvärden också eftersom att många symptom även passade in på det. Några av mina symptom varför hon misstänkte sköldkörteln var te.x. Orkeslöshet, enorm trötthet, ångest, oro, viktnedgång, frossa, svettningar, hjärtklappningar, inflammerad sköldkörtel, svullen hals/svårt att svälja.. 😅 Det då blandat med alla andra saligheter jag gick igenom/led av samtidigt.

   Gilla

   1. Hej. Vad bra att du börjar må bättre. Känner igen mig mycket i symtomen. Typ alla stämmer på mig å. Jag har inte tagit sköldkörtelprov efter senaste graviditet. Det är kanske där problemet är, har nog haft den tanken många gånger. Det som stör mig mycket nu är just svullen hals/ svårt att svälja. Har varit på gastroskopi, allt såg bra ut, och nu har jag fått tid till vasa centralsjukhus för kontraströntgen av matstrupen. Det känns dock inte som att det är rätt väg att gå. Tar gärna emot tips om hur jag ska gå till väga, börjar bli trött på att må så här. Håller tummarna för att du börjar må bättre, och kämpa på! kram.

    Gilla

    1. Be om att få ta sköldkörtelprov, skadar ju inte att prova. Sen så är ju många av sköldkörtelsymptomen samma som symptom för utmattning, så kan ju även bero på att man speedat för länge. Stress/utmattning kan också ge känslan av svullen hals/svårt att svälja än hur tokigt det låter. Tror inte sköldkörteln var själva orsaken till det för mig, utan själva stress/utmattning. Stress kan också leda till inflammerad sköldkörtel vilket jag fick, och sen ledde det till dåliga värden när andra organ te.x. binjurarna blev utmattade. Googlade mycket själv och tog reda på när jag led som värst och hittade att spända muskler, nack, rygg och mellan skulderblad också kan ge liknande symptom. Sen kan också matsmältningen spela in! Testa te.x. ta en halv tsk bikarbonat i ett vattenglas nästa gång du får känslan av att det sväller o se om det lättar! Ibland hjälper det mig och känslan av svullen hals/svårt att andas lättar. 🙂

     Sväller halsen dock i samband med att du äter kan det ju va överkänslighet mot visst födoämne som också stress kan leda till! 😂Blev själv överkänslig mot flera födoämnen under en viss tid som gjorde att halsen svällde och jag fick tungt att andas. Trots att jag i grund o botten inte ens var/är allergisk mot de ämnen. Har som tur sluppit det nu iaf.

     Jobbigt då det är så mycket det kan bero på och man inte vet i vilken knut man skall börja reda upp. Hoppas du slipper svullnadskänslan o de andra symptomen snart och hittar orsaken till vad det beror på! Kram ❤

     Gilla

     1. Tack för svar. Jo jag tror nog att det är stress och ångest som påverkar svullen hals. De hittar ju inga fel heller så. Ska be om ett sköldkörtel prov. Vad har du ändrat i kosten och vilka tillskott tar du föt att stöda sköldkörteln? Jag har också googlat en hel del och slutat tro att jag kommer dö hela tiden utan nu vet jag att det är ångesten som spökar. Som du sa så har jag blivit överkänslig mot vissa födoämnen som jag inte reagerat på förr. Hoppas jag kan börja äta de igen någongång 😅 tack igen för tips! Ta hand om dig. Kram ❤

      Gilla

 2. Tack för att du delar med dig! Hoppas allt ordnar sig och att knuten inte börjar växa! Har själv en sköldkörtelsjukdom som började bråka igen under graviditeten och fick därför gå på uppföljning varje månad. Efter graviditeten har värdena varit normala igen, men undrar ibland om min trötthet ändå kan bero på sköldkörteln… Blir nytt blodprov om ett par månader så då får jag ju veta hur det ligger till. Kram! ❤

  Gilla

  1. Ja, de e ju ”vanligt” att skölkörtelvärden börjar bråka vid/efter en graviditet, tråkigt nog. Skönt att du fått normala värden igen iaf och hoppas du slipper tröttheten också snart ♥️ Inte roligt att va trött när man har kids & hem att ta hand om. Kram!

   Gilla

   1. Nej, då om någonsin behöver man ju orka! Jag hade i alla fall tur som slapp medicinering under graviditeten. Men det kändes lite som att falla på målsnöret när värdena började bråka igen… Året därpå skulle det nämligen ha blivit 5 år sen jag fick avsluta medicineringen sen jag drabbades av överproduktion i sköldkörteln och hade inte längre behövt gå på de årliga blodproven annat än om jag fått symptom igen, och ända tills det hade jag haft normala värden. Men men, det är ju som sagt väldigt vanligt att sköldkörteln börjar krångla just i samband med graviditet, så inte mycket att göra åt då!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s