Bikinihets (babyedition!)

Bikinihetsen som cirkulerat på bloggar i några veckors tid har jag inte kunnat bry mig mindre i. (Eller nej det är ju så att jag inte fått lägga mig i, i och med att min kropp tacksamt nog återgått till det som anses vara normalt efter tre graviditeter ; ).

Men Bikinihets Babyedition rör mig mer känner jag.

Och min åsikt. Bikini på barn? Men JA såklart.

Yees, läste på Jannikes blogg att hon hade sett så söta bikinin i butiken o funderade på en till sin tjej – och reflekterade faktiskt inte alls innan jag läste kommentarerna i inlägget och senare en annan bloggares inlägg om bikinin på spädbarn.

Faktum är att när vi satt här på trappan i veckan och det var stek hett, jag iklädd bikini, så frågade mellandamen om min bikini, och jag sa att hon har en alldeles egen i sitt klädskåp faktiskt, vill du sätta på den? frågade jag, och det ville hon. Strålande nöjda tjejer satt vi där på trappan i våra bikinis. Helt ovetandes om hur rebellisk jag måste ha varit som mamma i en dels ögon.

Jag blev faktiskt helt förvånad att det hos en del är so big NO NO. 

Jag undrar lite hur man resonerar då man tänker att bikini endast används för att framhäva brösten och sexualisera. För mig är en bikini mer till för att täcka dem. Vilket känns helt normalt, jämfört med motsatsen. Precis som med en simdräkt.

Ibland kan jag tycka att vi föräldrar över-analyserar saker och ting. (Såklart okej att tänka efter till viss mån). Kanske man bara borde känna efter vad som känns rätt och bäst för en själv och så kör man utefter det?

Nej – jag ser nog mellantjejens bikini mer som en typ av baddräkt än som nått hon skall och visa upp sig på stranden i. (hello, hur kan man ens tänka så?) Och den får hon såklart springa kring i så mycket hon bara vill i sommar! (Och nej, inte för att få ´söta barn´, känner nog att de är tillräckligt söta naturligt.)

Vad är er åsikt? Kollar ni skitit på föräldrar med ungar iklädd bikini eller kunde ni ine bry er mindre? 😉 

DSC_6742.JPG

Och sen kan jag väl också tillägga att jag nog hellre plussar till med en bikini överdel på mina små tjejer på stranden än bara badbyxor – med tanke på vilka alla typer det finns runt om oss.

 

19 reaktioner på ”Bikinihets (babyedition!)

 1. Ja men tack för det inlägget! Jag har inte heller, förrän nu då, ens reflekterat över det här med barn och bikinisar. Badkläder som badkläder! 🙂

  Liked by 1 person

 2. ”Jag undrar lite hur man resonerar då man tänker att bikini endast används för att framhäva brösten och sexualisera. För mig är en bikini mer till för att täcka dem. Vilket känns helt normalt, jämfört med motsatsen.” Fast det är ju det man gör när man döljer en babys bröst, framhäver att ‘här finns det minsann saker att dölja’ Vilket jag tycker är helt sjukt, eftersom babysar inte ens har bröst i den bemärkelsen, vad är det att dölja liksom?

  ”Och sen kan jag väl också tillägga att jag nog hellre plussar till med en bikini överdel på mina små tjejer på stranden än bara badbyxor – med tanke på vilka alla typer det finns runt om oss.” Ehm, här sexualiserar du ju själv dina barn? Liksom ‘på mina flickor finns det nog minsann saker grubbar kan tända på, så bästa att dölja det. Hur tänker du där egentligen? Jag citerar Lady Dahmer: ”Problemet är egentligen inte tyget i sig utan vad det representerar i just vår kultur. Bikinin är ett plagg som är designat att behagfullt och sexigt framhäva kvinnors kroppar utan att avslöja för mycket. Att klä barn i bikini är att bidra till deras sexualisering som i sin tur leder till en sexualiserad syn på barns kroppar. Redan i tidig ålder får flickor lära sig det paradoxala i att dels klä sig som sexiga vuxna, dels att ta ansvar för pojkars och mäns nyfikenhet och lust.” (Eftersom dom ‘inte visar allt utan lämnar lite till fantasin’)

  Jag är lite trött på ”Ibland kan jag tycka att vi föräldrar över-analyserar saker och ting. (Såklart okej att tänka efter till viss mån). Kanske man bara borde känna efter vad som känns rätt och bäst för en själv och så kör man utefter det?” Klart man känner efter vad som känns bäst för en själv? Varför skulle man göra något annat? Men kortet om att föräldrar borde sluta överanalysera är bara dumt, vi föräldrar ska få analysera tills vi är 100 % säkra på valen vi gör, om man då analyserar i sin tanke eller i en blogg det spelar ingen roll. Det är inget fel med att analysera och tänka ett steg längre!

  Gilla

  1. Word! Håller helt med Carola. Jag har en dotter som är 10 år och hon har aldrig haft en bikini av precis de orsakerna som Carola nämner. Om jag får bestämma så kommer hon inte ha det på länge heller, även om hon tjatat om det redan i flera år.

   Gilla

  2. Då måste jag fråga hur man tänker kring baddräkt då? Den är ju också till för att dölja bröst? För inte är det ju precis så att killar går kring i dem? Och att killars nyfikenhet skulle väckas av det har jag svårt att tro – lika mycket finns det ju under baddräkten att va nyfikna på?

   Lady Dahmer får skriva som hon vill, för mig personligen är bikini till för att dölja och inte framhäva.( Isåfall hade jag väl låtit dem gå nakna om ja ville framhäva). Och det är väl det som är viktigast, vad som känns rätt för en själv?

   Att tänka steget längre är annat än att överanalysera, och såklart skall vi få tänka tills vi är 100% säkra.

   Meningen med att jag gärna sätter övredel på dem på stranden – förstår jag att du missförstod med tanke på dit svar. Inte precis så att jag döljer det för att det finns saker gubbar kan tända på. Utan lika mycket finns det att dölja på mina flickor som på min kille från –> äckliga pedofiler! Där tycker jag verkligen inte att vi behöver dra in nått med sexualisering då det i grund o botten rör sig om att jag vill skydda mina barn.

   Liked by 1 person

  3. Eehh? Varför läser du dagligen vad jag skriver då? 😉 Jag ger inte pikar, jag diskuterar och debatterar däremot gärna. Något jag tycker behövs i dagens samhälle. Men direkt man tycker olika så ska ju någon bli provocerad, ta det personligt och tro att man själv tror att ”min åsikt är den enda rätta” Det tror inte jag, och har aldrig påstått att jag tror det heller. I min blogg är det ganska logiskt att det är MIN åsikt som kommer fram, eftersom det är jag som skriver bloggen, eller hur? Synd att du tycker jag sänker folk dagligen. Skriver liksom inte ens ut åsikter dagligen så aaaatt. Och sen när är att ha åsikter samma sak som att sänka människor? Alla har väl rätt att skriva ut sina åsikter om saker och ting. Om folk då direkt tar på näsan och blir provocerade är ju deras problem. kanske folk borde bli bättre på att inte ta illa upp direkt någon inte delar deras åsikt 🙂

   Gilla

 3. Personligen tycker jag nog baddräkt är mer passande på småbarn och skulle inte köpa bikini åt en baby. Fast när Nicolina var 2,5 köpte vi faktiskt en bikini i samma modell som på din bild fast utan volanger, och jag tänkte ALDRIG på att det var opassande, tyckte bara den var söt 🙂 sen hon varit 4 har hon själv velat ha bikini för att hon vill va ”likadan som alla stora flickor”. Jag skulle inte förbjuda henne när det är nåt så ofarligt som kläder, det finns nog viktigare saker man kan bråka om 😉 hehe så ja.. Jag är väl både för och emot. På en riktigt liten skulle jag inte klä på bikini men att de måste vänta till högstadiet (som jag läste i nåt kommentarsfält) är nog överdrivet tycker jag.

  Liked by 1 person

 4. Vår flicka var mestadels nakupelle på stränderna då hon var mindre (nu svimmar säkert hälften av alla läsare). Jag ser själv det som en naturlig del av livet att vara naken som barn och ifall det finns nån som är så sjuk att den tänder på mitt barns nakenhet så antar jag att den också sku vara så vrickad att den sku tända på mitt barn i bikini. Finns sjuka överallt men jag försöker att inte vara så nojig att jag ser en pedofil i varje buske.

  Liked by 1 person

  1. Vi var också alltid nakna när vi var små. Till o med när jag tittar på bilder från en Spanien-resa när jag var runt fem år så sprang jag omkring naken. Inget konstigt med det alls.. Men jag förstår de föräldrar som vill ha baddräkt (inte bikini) på sina små barn. Jag kommer nog välja uv-dräkt (för att skydda mot från solen) eller låta Abbe vara utan kläder (på stranden då). Känns konstigt att klä honom i små badbyxor på stranden egentligen, då kan han lika bra bara ha blöja! Han simmar ju inte precis ännu..

   Gilla

   1. Det förstår jag att det gör. Minns att vi hade badblöja på Moa på stranden den första sommaren att det inte i misstag sku komma kakka i vattnet 😀

    Gilla

    1. Fast det är ju verkligen inte det det handlar om. Vår dotter får också vara naken på stranden, hon är ett barn! Det är helt normalt att hon KAN och ska vara naken om hon så vill det. (Menar att annat är det ju med vuxna, många skulle nog reagera om en vuxen kommer gåendes naken på gamla hamn stranden.) Det är ju inte nakenheten i sig som är något problem. Mer VAD en -bikini- står för och skickar ut för signaler, både åt barnet och omgivningen.

     Gilla

     1. Jo alltså pointen med min kommentar var att jag tycker nakenhet hos ett litet barn är flera ggr. Naturligare än en trekansbikini. Sorry för nakiflummet

      Gilla

 5. Jag tycker helt klart de är upp till var och en att välja hur man gör och jag skulle aldrig ha tänkt något om jag sett en liten tjej med bikini på stranden. Själv skulle jag troligen köpa en simdräkt men precis som du säger så vill ju barn ofta ha samma som föräldrarna så för min del skulle nog barnet få ha det när den är gammal nog att säga det. Bikini, simdräkt, eller bara simbyxor – var och en med sitt 🙂

  Liked by 1 person

 6. Ojdå! Min 2 åriga dotter har två stycken bikini hon redan som hon använt sen hon börjat simma. Har nog aldrig aldrig ens tänkt en tanke att de e konstigt. Köpte dem för att dom var så urgulliga. Å håller med de som ”Jossanp” säger, hon e nog tillräckligt söt från förr så int för den delen behövs det :D. Förstår inte varför nån annan skulle behöva lägga sig i det. Att man ens orka lägga sin energi på sånt! Tack för en fin och ärlig blogg!

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s