Att föda Onaturligt

Kom över en artikel igårkväll och jag kan inget annat än hålla med. Och skriva en liten rad. Jag blir bara så upprörd och irriterad när det kommer till detta ämne.

What’s up oss kvinnor emellan med att tävla (ja för det är det uppenbarligen för en del) om att föda naturligt och utan smärtlindring. Vad har det för betydelse om man fött naturligt och utan smärtlindring då slutresultatet ändå blir det samme = ett barn, det absolut finaste och viktigaste!

Skulle aldrig känna mig mer duktig om jag gått igenom en förlossning utan smärtlindring eller om jag gått igenom en med. Det viktigaste är babyn. Alla gånger. Också oberoende om den kommit vaginalt eller plockats ur min mage.

Och smärtlindring. Ta det för allt i världen om du behöver det. Behöver du det inte, tacka då din kvinnokropp. Men ärligt talat förstår jag mig inte på en del som pressar sig till mildaste grad bara för att kunna känna eufori av att ha klämt ut ungen utan smärtlindring? Tycker det bara känns patetiskt och dumt att utsätta sig för det. Varför varför inte ta hjälp av sjukvården när det går att få? Kan lova att förlossningen känns lika magisk i slutändan oavsett.

Och för att precisera, hur föder man Onaturligt? Alla förlossningar är väl mer eller mindre naturliga så länge det slutar med att man får ett levande barn? Allt annat är onaturligt och inget nån skall behöva gå igenom.

Här hittar ni texten. Det är inte finare att föda naturligt och utan smärtlindring.

”Att mina två döttrar föddes friska har ingenting med naturlighet eller nedärvd kvinnomagi att göra. De föddes friska för att vi hade tillgång till modern förlossningsvård.”

Tankar? Hur känner/upplever ni det hela? 

DSC_1065

8 reaktioner på ”Att föda Onaturligt

 1. Jag har fött ett barn med smärtlindring och ett utan, inte frivilligt utan då utan han föddes 25 minuter efter att vi kom till bb.
  Nä, känner man att man vill ha smärtlindring ska man ta! Min första förlossning var bara 17 timmar men efter 11 timmar med värkar ville jag ha smärtlindring, sov i två timmar när jag fick epidural och det var helt underbart, fick nya krafter.
  Andra förlossningen tog 3 timmar och hann inte med smärtlindring. Skulle aldrig ha orkat många fler timmar utan smärtlindring så därför var det tur att det gick snabbt.
  Man får göra det som passar bäst för sig själv, MEN viktigt att tänka på att alla är olika. Man har oavsett lika stor orsak att skryta och vara stolt, kroppen har burit på ett barn och barnet har kommit till världen 🙂

  Gilla

  1. Roligt att du delar med dig. Nej men precis, vi är alla olika – olika upplevelser. Va stolt över sig själv o sin baby ska man såklart va, men att skryta om att man fött naturligt eller utan smärtlindring tror jag inte gynnar någon i längden. : )

   Gilla

 2. Vårt första barn födde jag utan smärtlindring, av den enda orsaken att jag inte hann få någon. Inte känner jag mig duktigare än någon annan för det. När vi började vänta vårt andra barn så var jag säker på att jag ska ha smärtlindring under förlossningen och det fick jag den gången (kan säga att den förlossningen var bättre p.g.a smärtlindringen). Jag anser att jag fött barnen naturligt, oavsett mediciner eller inte.

  Gilla

  1. Nejmen precis! : ) Annorlunda är det såklart om man inte hinner få, men att välja bort det medvetet och utsätta kroppen för sån stor smärta bara för att sen få säga att man fött utan smärtlindring begriper jag mig inte på. : D

   Gilla

   1. Men är det inte bara så att alla kvinnor får göra som dom själv tycker är bäst och att allas val skall respekteras? Här känns det som om du nedvärderar kvinnor som medvetet väljer bort medicinsk smärtlindring, och säger att de gör det för att ”skryta”. Det finns ju både medicinsk smärtlindring och naturlig smärtlindring. Allt man gör under förlossningens förlopp (medicinskt eller naturligt) för att försöka minska smärtan är ju någon form av smärtlindring. Och alla väljer väl vad de tror är bäst för kvinnans kropp, förlossningens förlopp samt babyns välmående under förlossningen? Vilken kvinna skulle göra ett val ”för att skryta” framom dessa saker? H. En som födde utan medicinsk bedövning och hade en underbar förlossning. Med naturlig smärtlindring och bra mental förberedelse kommer man långt. Det var flera olika faktorer som fick mig att vilja prova detta, men att få skryta efteråt var inte en av dem! Jag respekterar till fullo de som väljer den medicinska vägen, och tycker också att de som är så emot förlossningar utan medicinska ingrepp också skall göra det, samt läsa på före man uttalar sig.

    Gilla

 3. Jag har fött två av tre av mina barn utan medicinsk smärtlindring för jag tyckte helt enkelt inte det behövdes. Medicinsk smärtlindring skulle jag ha tagit om det hade kännts så. Vid min första födsel ville jag ha lustgas och det fungerade inte så bra så det ville jag inte ha med de två andra. Jag är tacksam över mina fina födslar, naturligtvis, men känner verkligen inte igen detdär tänket att man skulle vara ”bättre” än nån annan. Jag kan istället känna mig utanför i förlossningsdiskussioner, för jag upplever att jag ju inte kan delta för jag har ju haft det för lätt (!?!) under förlossningarna och inte behövt kämpa lika mycket som de andra eftersom jag helt klart av någon anledning inte upplevt den ENORMA SMÄRTAN som man helt enkelt skulle dö av utan smärtlindring. Förstår du vad jag menar? Aldrig gör man rätt och allt här i mammalivet kan förvridas mot en. Varför kan vi än en gång inte bara acceptera att vi är alla olika och ändå alla lika bra?

  Liked by 1 person

 4. Vår bebis plockades ut ur min mage,planerat,av min egen vilja! Jag känner absolut int mig mindre duktig ändå,fasst jag VET att vissa tycker så.. skulle jag föda ”normalt” sku ja absolut ta till all hjälp av smärtlindring jag kan få ifall ja känner att jag behöver,å lika stolt som tuppen sku ja ändå vara oavsätt om jag fött utan mediciner eller med ☺

  Gilla

 5. Epidural är ju kanske den bästa uppfinningen som finns?! Pah att det nu skulle vara onaturligt. Och riktigt naturligt var det när älskade sonen föddes med planerat snitt också. Det onaturliga då var ju att han låg åt fel i magen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s